lørdag 29. august 2009

Oljefritt Lofoten og Vesterålen!


Romerike Rød Ungdom og Akershus Rødt hadde lørdag 29.august aksjon på Lillestrøm torv mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, kombinert med valgkamp-stand. 29.august var nasjonal aksjonsdag mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen, og det var i den anledning at Rød Ungdom aksjonerte. Vi delte ut løpesedler, vi samlet underskrifter til oppropet mot oljeboring i nord, og vi tilbød forbipasserende godteriet "Salt Sild" i to ulike skåler; en av skålene med bare "Salt Sild", den andre skålen med "Salt Sild" og soyaolje. Så var det opp til de forbipasserende å avgjøre om de ønsket salt sild med eller uten olje. Det var en vellykket aksjon, og vi snakket med en del positive og hyggelige folk.

Havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen har vært stengt for oljevirksomhet helst siden 2006, da Statens egne miljøfaglige etater frarådet oljevirksomhet i områdene. Hvorfor skal vi da nå, i en tid hvor det er viktigere enn noensinne å kutte i utslippene våre, åpne opp for oljevirksomhet i disse områdene?Havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen er dessuten spesielt sårbare områder. Disse områdene er hjemmet til flere av våre viktigste fiskeslag og fuglearter, og de er rike på korallrev og svamp.

Et av argumentene for oljeboring i nord er at det er nødvendig å skape flere arbeidsplasser. Rød Ungdom har mange andre forslag til hvordan man kan skape arbeidsplasser, samtidig som man tar hensyn til miljøet. Fiske, reindrift, turisme og kultur, i tillegg til arbeidet med å utvikle en mer fornybar energi og en mer bærekraftig industri vil kunne skape mange flere arbeidsplasser enn oljebransjen.
Én av to pressmeldinger fra aksjonen,
Romerikes Blad tirsdag 1.september:
Ungdom med salt sild
Lillestrøm: I forbindelse med Rødt Akershus' valgbod arrangerte Romerike Rød Ungdom (RU) en aksjon på Lillestrøm Torv, sist lørdag. De røde ungdommene aksjonerte mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, i forbindelse med den nasjonale aksjonsdagen med samme formål. De fem RUerne Tora Ask Fossen, Vilbjørn Landmark, Peder M. Isager, Christina Campo og Ulvar Landmark delte ut løpesedler og oppfordret til å delta i den nasjonale underskrifskampanjen. Romerike RU hadde med seg godteriet "Salt Sild" i to forskjellige skåler. I den ene skålen var det også soyaolje. Forbipasserende ble spurt om de ville ha godterifisken med eller uten olje.

Ingen kommentarer: