fredag 12. juni 2009

Innlegg i Romerikes Blad












Mandag 8.juni sto følgende innlegg på trykk i Romerikes Blad:

Ja til gratis kollektivtrafikk!
I dag er klimakrisen et av de største problemene Norge og resten av verden står ovenfor. Til tross for det store fokuset vi har hatt på miljøpolitikk i Norge i de siste årene fortsetter norske utslipp å øke, og i 2007 var Norges utslipp rekordhøye. En femtedel av disse utslippene kommer fra veitrafikken. Jernbanen står på sin side for mindre enn 0,5 prosent av utslippene fra transportsektoren. Dette forteller oss at det er nødvendig og at det vil være av betydning å klare å redusere antall privatbilister, og at vi er nødt til å få flere til å velge kollektivt.

Halvparten av alle bilreiser er i dag kortere enn 5 kilometer, og disse bør kunne tas kollektivt. Men for at flere skal velge kollektivt fremfor bilen er tilbudet nødt til å forbedres. Det holder for eksempel ikke at toget bare går annenhver time i helgene, som den gjør mange steder.
I tillegg er prisene nødt til å senkes. I dag koster en enkeltbillett for tog fra Lillestrøm til Oslo hele 57 kroner for en elev i videregående skole. Det sier seg selv at dette kan bli temmelig dyrt i lengden, og det fører selvfølgelig til at mange velger bilen fremfor toget. Bussprisene er heller ikke noe å skryte av: billettprisene på buss har etter 1999 faktisk steget to til tre ganger så mye som den generelle prisveksten i landet.

Romerike Rød Ungdom mener at avgangene på tog og buss er nødt til å bli flere, og vi mener at prisen på kollektivtrafikk må betraktelig ned. I storbyene mener vi i tillegg det bør være mulig å gjøre kollektivtrafikken gratis. Ordning med gratis kollektivtrafikk har hatt stor suksess i byen Hasselt i Belgia, der de har hatt 1200 prosent økning i antall reisende og hvor staten og kommunen regner med å ha spart penger på ordningen. Dette er noe vi helt klart kunne klart å gjennomføre også i Norge, og Romerike Rød Ungdom oppfordrer norske politikere til å vurdere en slik ordning.

Tora Ask Fossen
Leder i Romerike Rød Ungdom


Innlegget kan debatteres her: http://meninger.romerike.no/-/bulletin/show/334439_ja-til-gratis-kollektivtrafikk, dersom du er medlem på http://www.origo.no/ (hvis ikke så er det enkelt og raskt å registrere seg!)

Ingen kommentarer: