fredag 19. juni 2009

Umenneskelig av Utlendingsnemnda

Hovedinnlegg i Romerikes Blad, fredag 19.juni:

For 20 år siden kom søskenparet Abbas og Fozia Butt fra Pakistan til Norge med sin hjertesyke mor. De var da tre og fire år gamle. Søskenparet ble plassert i fosterhjem fordi moren var for syk til å ta vare på dem. En helg i 1992 da de var på besøk hos moren tok hun dem med tilbake til Pakistan, der de oppholdt seg i tre og et halvt år. De vendte deretter tilbake til Norge og levde et normalt liv som elever på Holmlia barneskole.
Det tre og et halvt år lange oppholdet i Pakistan skulle etter hvert skape store problemer for søskenparet Butt. I 1999 trakk nemlig Justisdepartementet arbeidstillatelsen tilbake fordi moren ikke hadde oppgitt de riktige opplysningene knyttet til oppholdet i Pakistan. Et opphold som søskenparet, seks og sju år gamle det året de dro, ikke hadde noen som helst innflytelse over.

Sendt tilbake
Søskenparet var 14 og 15 år gamle da de for første gang fikk vite om hvilken situasjon de befant seg i. Den nå avdøde moren hadde på denne tiden gått i dekning, men ble funnet i 2005 og sendt tilbake til Pakistan.
Søskenparet Butt har vunnet to ganger i rettsvesenet, men begge ganger har Utlendingsnemnda valgt å ikke akseptere domstolens avgjørelser. Utlendingsnemnda har anket og fått medhold i lagmannsretten begge gangene. Den andre og siste gangen, vinteren 2007, ble søskenparet pågrepet hjemme hos sin onkel og tante på Holmlia, og måtte tilbringe tida i Trandum fengsel mens rettssaken pågikk. En rettssak som de til slutt vant, men som Utlendingsnemnda anket samme dag som ankefristen gikk ut og som den dessverre fikk medhold for i lagmannsretten. I april 2008 fikk søskenparet klar beskjed: Avslag og påminnelse om avreisefristen.

Gir det mening?
Etter 17 år her i landet blir et ungt søskenpar tvunget til å forlate Norge. Det er i Norge de har bodd i mesteparten av sitt liv, og det er Norge som er det landet de kjenner best. Hvorfor skal de da sendes ut? Jo, på grunn av en feil deres mor gjorde da de var seks og sju år gamle. Utlendingsnemnda stiller altså søskenparet til ansvar for et valg deres mor tok da de selv var små barn. Gir dette noen som helst mening?
Hvilket Norge vil vi egentlig ha? Et Norge som tar hensyn til sunn fornuft og grunnleggende menneskerettigheter, eller et Norge som lar formelle, byråkratiske detaljer sette disse til side? Jeg oppfordrer alle til å bli med og støtte søskenparet Butt og å vise avsky mot Utlendingsnemndas umenneskelige beslutning. Ikke godta at nordmenn diskrimineres på en slik måte som søskenparet Butt har blitt diskriminert i denne saken.

Tora Ask Fossen,
Leder Romerike Rød Ungdom














Innlegget kan debatteres her dersom du er registrert på origo.no: http://www.meninger.romerike.no/-/bulletin/show/347503_umenneskelig-av-%20utlendingsnemnda

Ingen kommentarer: